Код оранжев: интензивен дъжд и бурен вятър

Червен код е обявен за втори ден в Кърджали заради поройни дъждове и бурен вятър, съобщиха от НИМХ.

Код оранжев: интензивен дъжд и бурен вятър
В седем области от Южна и Североизточна България е обявен оранжев код заради очаквани интензивни валежи от дъжд.Кодът е в сила за областите Благоевградска, Смолянска, Хасковска, Шуменска, Разградска, Силистренска и Добричка, като валежите ще бъдат придружени от силен вятър в областите Смолянска, Добричка и Силистренска. Жълт код заради силен вятър е обявен в четири области - Сливенска, Ямболска, Варненска и Бургаска.
 

Днес ще се задържи облачно и дъждовно. В Източна България ще остане ветровито - с умерен до силен вятър от юг-югозапад. Ще се задържи сравнително топло с максимални температури от 14°-19° в западните до 20° - 22° в източните райони. По-късно през деня от север-северозапад ще започне да прониква студен въздух, съобщават от НИМХ.


Атмосферното налягане е и ще остане значително по-ниско от средното за октомври.

 

В планините ще е облачно и мъгливо, с валежи от дъжд, значителни в Родопите. Вятърът ще е силен от югозапад. Максимални температури - на 1200 метра - около 12° - 13°, на 2000 метра - около 7°.

 

Над Черноморието ще е облачно и дъждовно. Ще продължи да духа умерен и силен южен вятър. Максимални температури 20-22°. Температурата на морската вода е 17-18°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.