Откриват остеопороза при всеки десети, изследван в Добричко

Осигурени са още две дати за измерване на костна плътност в Добрич.

Откриват остеопороза при всеки десети, изследван в Добричко

За трета поредна година във връзка с 20 октомври - Световен ден за профилактика на остеопорозата, Министрество на здравеопазването съвместно с асоциация "Жени без остеопороза" организират скрининг кампания. Тя ще се осъществи с помощта на регионалните здравни инспекции.


 

Екип на асоциацията ще извършва изследвания за заболяването в РЗИ - Добрич на 25 октомври. Измерването на костна плътност ще бъде на преферециална цена от 5 лева.

 

Поради големия брой желаещи да се изследват в Добрич са договорени още две дати - 22 и 23 ноември, съобщи на пресконференция днес д-р Нела Тодорова - гл. инсп. в дирекция "Профилактика на болестите и промоция на здравето" към РЗИ - Добрич. Изследването за остеопороза и тогава ще бъде с цена 5 лв. За предварително записване - тел. 058/655 514.

 

Анализът на данните от кампаниите през 2011 година в област Добрич показва, че 42.5% от изследваните са с нормална костна плътност, при 46.8% има данни за намалена костна плътност, съответстваща на остеопения - състояние преди остеопорозата, а при 10.7% е открита остеопороза.