6 месеца затвор за шофиране след употреба на алкохол получи 25-годишен мъж

Наказание 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип наложи Районен съд – Балчик, на 25-годишния Й. Ст. Й. от Белия град

6 месеца затвор за шофиране след употреба на алкохол получи 25-годишен мъж

Той бе признат за виновен в това, че на 01.05.2012 г. в с. Рогачево, община Балчик е управлявал лек автомобил „Опел Кадет” с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 промила, а именно – 1,7 промила, установено по надлежен ред. С присъдата Й. Й. е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 година.


 

Районен съд – Балчик, постанови той да изтърпи отделно и постановеното му на 05.08.2009 г. по наказателно дело от 2009 г. наказание лишаване от свобода за срок от 10 месеца при първоначален общ режим.

Районен съд – Балчик, допусна делото днес да бъде разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие. По този институт е постановено наказанието на 25-годишния, като съдът му наложи наказание 9 месеца лишаване от свобода, което намали с 1/3, и определи да бъдат изтърпени 6 месеца лишаване от свобода.

 

Пресцентърът припомня, че на 01.05.2012 г. на отсечката за Рогачево, подсъдимият е управлявал лек автомобил „Опел Кадет”. Колата напуснала платното за движение и се ударила в крайпътно дърво. Екип на Бърза помощ отвел водача в Спешния център в Балчик за преглед. По тази причина полицията  изпратила там автоконтрольор, който да връчи на водача талон за медицинско изследване за употреба на алкохол или друго упойващо вещество на водача. Резултатите от химическата експертиза показали, че Й. Й. шофирал с етилов алкохол в количество 1,70 промила в кръвта. След получаване на резултатите му бил съставен акт за административно нарушение по Закона за движение по пътищата.

 

В досъдебното производство 25-годишният обяснил, че посетил с автомобила на баща си Рогачево и около 16 ч. тръгнал да се прибира. Преди да излезе от селото изгубил управление на колата и излязъл от пътното платно. Й. Й. твърдял, че е изгубил съзнание и не помни нищо, а преди пътно-транспортното произшествие е изпил само една бира.

 

Й. Й. има основно образование, безработен е, не е семеен, осъждан е. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Добрич.