Провериха още 15 детски ясли, забавачки и училищни бюфети

Инспектираха 188 обекта в добричка област през изтеклата седмица, сертифицираха 48 тона зеленчуци и 118 тона плодове

Провериха още 15 детски ясли, забавачки и училищни бюфети

Инспектори от отдел “Контрол на храните” към ОДБХ - Добрич извършиха 173 проверки в обектите на търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни, за периода 29.09 - 04.10.2012 г. В резултат на проверките са издадени 14 предписания и са съставени 3 акта. Най-често срещаните нарушения са свързани с пропуски в системите за самоконтрол, липса на етикетировка,  храни с изтекъл срок на съхранение. Възбранени и насочени за унищожаване – 12.424 кг. храни от животински и неживотински произход.



В изпълнение на заповед на Изпълнителния директор на БАБХ – д-р Й. Войнов, през седмицата инспекторите извършиха  15 проверки в кухненски блокове в детски ясли, градини, кухни -майки и училищни столове и бюфети. Не са констатирани несъответствия във връзка с прилагането на Наредба №9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата.


По схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България, за изминалия период в област Добрич са издадени 27 сертификата за 21.620 тона полски пипер,  25.800 тона оранжерийни краставици  и 117.945 тона ябълки.