3 години затвор получи тервелчанин за смъртта на двама българи на път в Румъния

Окръжен съд – Добрич наложи наказание 3 години лишаване от свобода на 31-годишния Валери Д. П. от гр. Тервел.

3 години затвор получи тервелчанин за смъртта на двама българи на път в Румъния

Той бе признат за виновен в това, че на 27.07.2006 г., около 06,55 ч., на пътя между градовете Арад и Нъдлак в Румъния, при управление на микробус „Форд Транзит”, е нарушил две правила за движение по пътищата на Република Румъния (управлявал микробуса със скорост 69 км/час, като не съобразил скоростта спрямо пътните условия и не спазил необходимата дистанция спрямо намиращото се пред него превозно средство, за да избегне удара) и по непредпазливост е причинил смъртта на двама 31-годишни мъже, от гр. Тервел и от с. Голеш, община Кайнарджа, област Силистра, и е причинил тежка и средни телесни повреди с временна опасност за живота на 24-годишен тогава мъж от с. Честименско, община Тервел и средна телесна повреда на 30-годишна тогава жена.


 

Валери е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години.

По молба на подсъдимия и след като той призна вината си и даде съгласие да не се събират доказателства в съдебното следствие, Окръжен съд – Добрич допусна делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие. По този ред е постановено наказанието му, като първоначално наложените 4 години и 6 месеца лишаване от свобода са намалени с 1/3.

По делото е установено, че Валери и 31-годишният пострадал от гр. Тервел, били ангажирани от собственика на микробуса да превозят пътници до страни в Западна Европа. С тях пътували 7 души. Собственикът шофирал втори микробус. Двете коли тръгнали на 27.07.2006 г. около обяд от центъра на гр. Тервел към Белгия. На територията на Румъния те се движели и правели почивки заедно. Като наближили границата с Унгария, подсъдимият бил управлявал микробуса около 11-12 часа с изминати повече от 700 км път, който не бил автомагистрала. Рано сутринта наближили граничния пункт, където били спрени за проверка много товарни автомобили. Последен бил влекач с полуремарке. Валери шофирал по прав участък с разрешената скорост. Малко преди да стигнат спряната колона от камиони, той заспал на волана. Един от пътниците видял на пътя спряното полуремарке и му извикал. Подсъдимият се събудил и на около 50 м от полуремаркето, предприел спиране и отклоняване на волана в ляво с цел да избегне удара. Въпреки усилията му, микробусът се блъснал в спряното полуремарке със скорост на движение 69 км/час. От инерцията микробусът навлязъл под ремаркето и това причинило директни удари на седящия на първата седалка в дясно втори водач и на мъжа от с. Голеш. В резултат на това настъпила смъртта им. Микробусът се завъртял и спрял върху левия банкет в посока обратна на движението. След около час пристигнала линейка и откарала двамата починали и другите пострадали в болницата в гр. Арад на около 50 км.

По това време собственикът на микробуса и неговите пътници били на територията на Германия. Той разбрал, че нещо се е случило и се върнали. Видели Валери да плаче и да се упреква, че е убил хора. Пристигналите помогнали с каквото могат на пострадалите и ги придружили до болницата. Собственикът на микробуса повикал от България друго превозно средство, за да превозят двата трупа до България. След като ги пуснали от болницата Валери и 30-годишната пострадала се прибрали в България на автостоп – изоставени без пари и транспорт.

Подсъдимият има основно образование, няма постоянна работа, семеен е, с 2 деца, не е осъждан.