Германски съд иска глоба за каварненец, купил краден айфон

Окръжен съд – Добрич разгледа искане на германските съдебни власти за признаване на финансова санкция, наложена на 23-годишния Данаил Д. Д. от Каварна. Тя е постановена от Районен съд – Брухзал, който с наказателна присъда го е признал за виновен във вещно укривателство.

Германски съд иска глоба за каварненец, купил краден айфон

Германските власти уточняват, че в периода между 11-ти март и 26-ти септември 2011 г., Данаил е закупил от непознато лице за 300 EUR мобилен телефон Apple iPhone 4 G, който преди това, на 11-ти март м. г. е бил откраднат от друго лице в заведение в Берлин. Стойността на iPhone възлиза на около 800 EUR и на подсъдимия е било известно, че пазарната цена надвишава двойно платената от него.



 

Той е можел да предполага, че се касае за откраднат iPhone, което е приел с одобрение, посочва германската страна.


Производството в Окръжен съд – Добрич, е образувано по искане на Федералната служба по правосъдие на Германия. Немската страна представя за изпълнение присъда, постановена на 24-ти октомври, м.г. от Районен съд – Брухзал, и влязла в сила на 10-ти ноември.


Окръжен съд – Добрич даде ход на процеса.


Прокурорът по делото поиска превод на присъдата на Районен съд – Брухзал, тъй като германските съдебни власти не са приложили такъв към изпратеното от тях Удостоверение по Рамково решение на Съвета на Европа, с което искат изпълнение на финансовата санкция.


Делото е отложено за 8-ми октомври 2012 г.