Втора санкция за неявил се свидетел по дело срещу бивш полицай

Окръжен съд – Добрич постанови принудително водене и наложи максималната глоба в размер на 300 лв. на неявил се свидетел по наказателното дело срещу 47-годишния Румен Андр. Л. от Добрич. За втори път свидетелят не се явява в съдебно заседание, въпреки че е редовно призован.

Втора санкция за неявил се свидетел по дело срещу бивш полицай

След наложените му първия път санкции, той е представил документи за служебна ангажираност и съдът ги отмени. Затова съдът му обръща внимание, че не би приел повторно същата причина за уважителна.


Днес съдът разпита трима свидетели по делото и го отложи за 15-ти октомври, когато трябва да бъдат разпитани още двама. 


Пресцентърът припомня, че Окръжна прокуратура – Добрич е повдигнала срещу него две обвинения. Първото е за това, че на 1-ви юли 2011 г. в Добрич, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, полицейски орган при Първо РУ „Полиция” при ОД на МВР – гр. Добрич, е приел от гражданин на Добрич, дар – банкнота 50 лв., които не му се следват, задето е нарушил служебните си задължения, регламентирани в Закона за МВР и Наредба за реда и достъпа до информационните фондове на МВР, а именно предоставил на добричлията лични данни за друго лице.

 

Според второто обвинение на 24-ти юни 2011 г. в Добрич подсъдимият е разгласил сведения, които не са държавна тайна, но чието разгласяване е забранено съгласно Закона за МВР и Наредбата за реда и достъпа до информационните фондове на МВР, а именно предоставил на друг добричлия информация за това, че друго лице притежава свидетелство за правоуправление на моторно-превозно средство.

           

Румен Л. не е осъждан.