Американци и руснаци ще строят АЕЦ "Белене"

България все пак се връща към проекта АЕЦ "Белене". Неочакваният обрат по сагата около втората атомна централа съобщи енергийният министър Делян Добрев пред икономическата комисия в парламента.

Американци и руснаци ще строят АЕЦ "Белене"

Пред депутатите Добрев обяви, че има инвеститорски интерес за изграждане на АЕЦ от американски консорциум.
 
Става дума за Global Power Consortium, чийто представител Самуел Реди представи пред народните представители намеренията на американците. Той не каза кои са участниците в консорциума с мотива, че все още се водят преговори с тях. Предложението на американците е



проектът да се реализира изцяло на частен принцип и без да се изиска финансов ангажимент на държавата.
 
Global Power Consortium води преговори с Атомстройекспорт. Очакванията са руската компания да е доставчик на атомното оборудване.
 
Американският консорциум заяви готовност да поеме активите и пасивите на Националната електрическа компания по отношение на проекта. „Започнали сме проектен анализ, който в дълбочина ще оцени активите и пасивите”, обяви още Реди.

Намерението на американците е да продължат проекта със същия технически проект, предложен от Атомстройекспорт.
 
България се отказа официално от проекта за втора АЕЦ през март тази година. Малко след това БСП събра подписи за иницииране на референдум за съдбата на атомната централа.
 
Американците декларираха, че имат намерение да продължат работата си с „Атомстройекспорт” и по отношение на обработеното гориво.
 
Представителят на инвеститорите обяви, че компанията – майка е собственик на няколко хиляди мегавата инсталирани мощности.
 
Досега в портфолиото на консорциума обаче няма собственост на атомна централа.  Реди декларира, че инвеститорът има финансови възможности за осигуряване на проекта и в момента  организира предоставянето на гаранция.