Нова експертиза по дело на комисията „Кушлев” срещу тартор на въоръжена банда

Окръжен съд – Добрич назначи нова експертиза по дело на Комисията за отнемане на незаконно имущество срещу осъден за участие в организирана престъпна група

Нова експертиза по дело на комисията „Кушлев” срещу тартор на въоръжена банда

Съдът даде ход на гражданското дело, образувано по иск на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу 36-годишния Светослав Н. П. от Добрич. Процесът започна в отсъствие на ответника, като той бе представляван от ангажиран от него адвокат.


 

Съдът изслуша вещото лице, изготвило съдебно-автотехническа експертиза за пазарната стойност на придобиване и продажба на 5 автомобила и прие нови доказателства, представени от Комисията. Заключението по експертизата бе оспорено от адвоката на ответника, който намира оценката на колите за завишена. По негово искане бе допуснато да бъде изготвена тройна съдебно-автотехническа експертиза със същата задача. Тя трябва да бъде представена на 05.11.2012 г., за когато бе отложено делото.
 
Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич припомня, че Комисията претендира за отнемане на имущество на стойност 122 432 лв., на колкото оценява придобитото от Светослав в течение на проверявания период имущество, за което липсват данни за законни източници, и което подлежи на отнемане. Комисията иска да му бъдат отнети дружествени дялове и парични суми на тази стойност.

 

Основание за иска на Комисията е влязъл в сила на 17.12.2010 г. съдебен акт  срещу Светослав с одобрено от Окръжен съд – Добрич споразумение за решаване на делото в досъдебното производство. Той е осъден за това, че от м. януари 2009 г. до 15.12.2009 г. е образувал и ръководил организирана престъпна група, която е въоръжена, създадена с користна цел и да върши престъпления незаконно носене на оръжие и разпространение на наркотици.

 

 Експертите на Комисията твърдят, че за периода 29.04.2003 г. – 11.12.2011 г. е констатирана отрицателна разлика в неговите приходи и разходи в размер на 619,61 минимални работни заплати. Според нея няма данни за законни доходи на Светослав, които да му позволяват придобиването на процесното имущество.