Балчиклия гласувал в две секции, съдят го

Районен съд – Балчик ще разгледа утре наказателно дело срещу 60-годишния З. К. Иб. от град Балчик.

Балчиклия гласувал в две секции, съдят го
Районна прокуратура – Балчик иска той да бъде признат за виновен, че на 23.10.2011 г., на изборите за президент и вицепрезидент на България е гласувал два пъти - в град Балчик и в с. Ляхово, съответно в избирателна секция №007 и №024. Държавното обвинение предлага той да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи санкция по административен ред.
 
На 23.10.2011 г. се проведоха избори за президент и вицепрезидент на Република България, както и за избиране на кмет на община и на населени места. В прокурорското постановление се посочва, че обвиняемият е бил застъпник на политическа партия в избирателна секция №007 в гр. Балчик. Името му фигурирало в избирателния списък на същата секция за избиране на президент и вицепрезидент на Република България. Той има адресна регистрация в гр. Балчик и е упражнил правото си на глас в тази избирателна секция. В обяснения пред държавното обвинение подсъдимият е заявил, че след обяд в изборния ден в секцията дошли млади момчета, които му казали, че били пратени от ръководството на с. Ляхово, община Балчик. Те му обяснили, че трябвало да гласува там, откъдето бил родом и фигурирал в избирателния списък. Обвиняемият им казал, че вече е гласувал, но отишъл в избирателна секция №024 в с. Ляхово. Той дал личната си карта на член на тази избирателна секция, влязъл в тъмната кабинка и гласувал. След това се разписал в избирателния списък. Изготвена в досъдебното производство графическа експертиза е установила, че подписите, положени в двата избирателни списъка са на подсъдимия.
 
Районна прокуратура – Балчик посочва, че З. Иб. не е осъждан, от деянието му не са настъпили имуществени вреди и са налице основания за освобождаването му от наказателна отговорност и санкционирането му по административен ред с глоба.