Ема Георгиева е почетен гражданин на Добрич

За избора й гласуваха 25 от присъстващите в заседателна зала днес 37 народни избраници

Ема Георгиева е почетен гражданин на Добрич

Предложението на Комисията по номинациите за почетен гражданин на град Добрич, в което фигурираше единствено името на актрисата Ема Георгиева беше бойкотирано от групата съветници на БСП.


 

Статутът на символите на общината и почетните звания е остарял и решението на ОбС е формално”, коментира Владимир Калчев. Той допълни, че по правилник комисията, съставена от 8 общински съветници и 5 общественици, може да предложи до 3 кандидатури от които да се извърши окончателния избор.  В ОбС са постъпили предложения за 10 души. Ема Георгиева получава 11 гласа от присъстващите 13 членове на комисията и е единственото й предложение до съветниците.


Владимир Калчев обясни решението си да не гласува с мотива, че това е неуважение към останалите номинирани за приза. „Аз съм смаяна, че не е предвидено обсъждане”, заяви арх. Емилия Добрева, според която почетният гражданин трябва да бъде ярък пример и емблема за Добрич и изрази абсолютно несъгласие с необосноваността и неубедителността на предложената от комисията кандидатура.


Председателят на ОбС и на Комисията по предложенията Ангел Табаков заяви, че също счита, че статутът на символите на Община град Добрич, почетните звания и награди се нуждае от промяна, но призова всички да гласуват по сега действащия правилник.


Сформирана бе тричленна комисия за тайния избор с председател Керан Керанов от ГЕРБ и членове Стефка Генчева и Красимир Иванов, от същата група съветници. След тайния вот, в прозрачната урна са пуснати 26 бюлетини, една от които недействителна. Така, с 25 гласа от 37 общински съветници, Ема Георгиева бе избрана за почетен гражданин на Добрич. Званието ще й бъде връчено на тържествената сесия на ОбС Добрич, на 25-ти септември, от 10.30 часа, в органова зала.