Със стари тръби за продан държавата ще бори водната криза в Добрич

Министерството на регионалното развитие и благоустройството предлага възможността да се прехвърлят активи на държавата на водното дружество в Добрич – например стари тръби, които да бъдат продадени на борсата и с получената от сделката сума да се погасят натрупаните задължения на ВиК.

Със стари тръби за продан държавата ще бори водната криза в Добрич

Финансовите проблеми на ВиК - Добрич датират от 2001 г., като на практика от тогава дружеството е в „скрита“ несъстоятелност, коментират от МРРБ проблемите с водоподаването в областния град.



 

Днес "Енерго-про" се опита да изнудва държавата, като подложи на риск живота и здравето на хората в Добрич, предвид че водата е основна жизнена потребност, може да се приеме, че се нарушава основно човешко право, се казва още в позицията на министерството.

 

От МРРБ са сезирали прокуратурата по случая.

 

Единственият вариант за решаване на сложния казус в момента е ВиК дружеството да постигне ново споразумение с "Енерго-про" за разсрочване на задълженията.

 

В краткосрочен план МРРБ разпореди управителят на ВиК да направи план за намаляване на разходите за електроенергия. Той трябва да предложи и мерки за финансово стабилизиране.