Две добрички фирми получават 2 милиона лева за преработка на риба

6 договора на обща стойност 9 306 303 лв. сключи ИАРА с бенефициенти по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”. Одобрената безвъзмездна финансова помощ по тях е в размер на 5 624 791 лв.

Две добрички фирми получават 2 милиона лева за преработка на риба
По мярка 2.6 „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура” са сключени два договора. Единият е с компанията „Бул Аква Фиш” ООД от Добрич по проект за изграждане на цех за обработка и преработка на аквакултури  в с. Славеево, община Добричка, на обща стойност 1 281 697 лв. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 769 018 лв. Планираната производствена програма, след реализацията на инвестиционния проект, е за производството на общо 5 вида рибни продукти с общо годишно производство 112,9 т. От „Бул Аква Фиш” предвиждат осигуряването на 7 нови работни места, от които 3 за жени, след изпълнението на проекта.

Вторият сключен договор по мярка 2.6 е с фирма “ЕЛМЕТ” ЕООД от Добрич, по проект за създаване на предприятие за първична обработка и филетиране на риба в с. Баня, община Панагюрище, област Пазарджик, на обща стойност 658 417 лв. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 395 050 лв. Преработката се състои в почистване и филетиране на прясна риба – африкански сом с тегло 1.5 кг и предлагането й в охладено състояние /под лед/ или вакуумирана и замразена. Срокът за изпълнение на проекта е 11 месеца и се предвижда разкриването на 8 нови работни места.