Лихвар се споразумя за условна присъда

Наказание 2 години условно лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок ще изтърпи 49-годишният Атанас И. Тончев от град Добрич. Днес Окръжен съд – Добрич одобри сключеното между него и Окръжна прокуратура – Добрич споразумение за решаване на наказателното му дело в досъдебното производство.

Лихвар се споразумя за условна присъда
Със споразумението Тончев се признава за виновен в това, че през периода 1999 – 2005 г. в гр. Добрич без съответното разрешение, издадено от БНБ по Закона за кредитните институции, извършил банкови сделки - предоставил парични заеми в размер на 30 600 лв. на 17 лица срещу лихва. От тази си дейност той е получил значителен неправомерен доход в размер на 21 151 лв.
 
Окръжен съд – Добрич допусна делото да приключи по този ред след като Тончев заяви, че се признава за виновен, запознат е със съдържанието на споразумението, разбира последиците му на влязла в сила присъда и доброволно го е подписал. Съдът прецени, че споразумението отговаря на изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс и не противоречи на закона и морала, и го одобри. Определението на съда не подлежи на обжалване и протест.
 
Окръжен съд – Добрич отне в полза на държавата неправомерно получената като лихви сума и осъди Тончев да я заплати. Определението, с което съдът постанови това, може да бъде обжалвано и протестирано в 7-дневен срок.
 
Тончев има основно образование, не е семеен, не е осъждан.