Реал победи Барса и спечели Суперкупата

Белите спечелиха реванша с 2:1, грабнаха трофея заради отбелязаните две попадения на "Камп Ноу"

Реал победи Барса и спечели Суперкупата
Реал (Мадрид) спечели Суперкупата на Испания. Във финал-реванш “белите” победиха Барселона с 2:1 и завоюваха трофея въпреки загубата в първия мач с 2:3. Головете за успеха на Реал вкараха Игуаин и Роналдо още до 18-ата минута, а Меси се разписа за почетното 2:1 в 45-ата минута от пряк свободен удар. Така Жозе Моуриньо вече води с един трофей на новия треньор на каталунците Тито Виланова. Това беше първа победа за тима от Мадрид над Барселона на “Сантяго Бернабеу” от май месец 2008 година. От тогава в 7 поредни мача “белите” не успяваха да спечелят срещу Барселона.
 
Дебют за Реал направи новото попълнения Лука Модрич, а за Барселона първи мач изигра също нов играч - Алекс Сонг.
 
Вратарят на Барселона Виктор Валдес може да съжалява за изпуснатата Суперкупа. Стражът направи досадна грешка в първия двубой при резултат 3:1 и позволи на Ди Мария да му открадне топката пред наказателното поле и да направи 3:2, с което осигури комфортен резултат на Реал преди реванша. Оказа се, че именно с това попадение “белите” стигнаха до крайния успех.
 
Проблемите за Барса започнаха още на загрявката, когато Даниел Алвеш се контузи. Адриано Корея го замени като десен защитник, а Жорди Алба застана ляв. В 28-ата минута обаче съдията изгони с директен червен картон Адриано, който фаулира Роналдо. Тито Виланова реши да играе с трима в защита, извади нападателя Алексис Санчес и пусна Мартин Монтоя. Така триото в отбрана беше Монтоя, Пике и Масчерано, а Алба мина по-напред като ляв халф.
 
Барселона започна по-съсредоточено и още в 4-ата минута създаде първата опасност пред вратата на Икер Касияс. Педро центрира отляво, но Алексис Санчес не можа да отиграе топката. Секунди по-късно пък Масчерано изпусна Игуаин, но Виктор Валдес майсторски изби с крак. Нов гаф на аржентинския защитник в 10-ата минута доведе и до първия гол в мача. Масчерано подцени положението и позволи на Игуаин да излезе сам срещу вратаря и да се разпише – 1:0 за Реал. В 18-ата минута сбърка и Жерар Пике, който бе излъган от Кристиано Роналдо. Португалецът удвои с шут под плонжа на вратаря Валдес – 2:0 и изпрати гостите в нокдаун. Хаосът в играта на каталунците продължи и 4 минути по-късно Валдес спаси удар на откъсналия се отново Игуаин. После съдията отмени гол на Серхио Рамос заради нарушение на Пепе в нападение. В 28-ата минута гостите останаха с 10 души на терена, след като бразилецът Адриано като последен в отбрана повали Роналдо и получи червен картон. Вместо да се възползват от кризата в редиците на съперника момчетата на Специалния намалиха темпото. На сцената точно в най-подходящия момент отново излезе Лео Меси. Геният в 45-ата минута вкара блестящо от пряк свободен удар – 2:1. Интригата в дербито се върна.
 
Второто полувреме бе равностойно. В 62-ата минута Педро овладя дълъг пас на Масчерано зад защитата и стреля по диагонала, но Касияс изби с крак. После вратарят спаси и удар на Педро. В 68-ата пък германецът Сами Кедира преодоля цялата защита на Барса, но този път Валдес се намеси. В 75-ата в игра за Барса се появи новото попълнение Алекс Сонг от Арсенал. Най-чистото положение за Реал дойде в 80-ата. Игуаин изскочи очи в очи с Валдес, но шутът му разстресе гредата. В 83-ата минута на терена се появи и новото попълнение на домакините Лука Модрич, който смени Месут Йозил. В последните секунди Роналдо можеше да реши всичко, но Валдес изби с котешка пъргавина.
 
Реал Мадрид – Барселона 2:1
1:0 Гонсало Игуаин (11), 2:0 Роналдо (18), 2:1 Лионел Меси (45)