Започна учение на Българската армия край Шабла

Започва националното учение на противовъздушната отбрана на Българската армия "Шабла - 2012", съобщават от Министерство на отбраната.

Започна учение на Българската армия край Шабла

Тактическо учение с бойни стрелби „Шабла - 2012“ ще се проведе в периода 28-31 август на Зенитния полигон на Военновъздушните сили.


 

В него ще участват над 400 военнослужещи и около 170 единици бойна и специална техника от формирования за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили.

 

По време на учението ще се проверят генерираните способности и ще се усъвършенства взаимодействието между военните формирования за противовъздушна отбрана на Българската армия при участието им в операция за осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България. Офицер, планиращ учението е командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов.

 

Планирано е да бъдат направени над 70 пуска със зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) и със зенитна установка. Стрелбите ще се извършат по парашутни и аеробалистични мишени. Разчетното бомбопускане на парашутните мишени ще се извършва от екипажи на самолет МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево. За първи път в учението ще участва фрегатата „Верни”, която ще проведе пускове с бордовите си средства за противовъздушна отбрана по въздушни мишени.

 

Учението се провежда под ръководството на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, директор на учението е бригаден генерал Румен Радев – заместник-командир на ВВС, а ръководител на стрелбите на зенитно-ракетните формирования от ВВС - командирът на Първа зенитно-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев. Военните формирования от Сухопътни войски ще бъдат ръководени от началника на сектор „Подготовка на подразделенията за ПВО” в Командването на Сухопътни войски полковник Цветан Петков.

 

Днес, 28 август, до 19:00 часа, ще бъдат активирани зони, опасни за корабоплаване и граждански полети в района на зенитния полигон и акваторията на Черно море.