Шабла иска остров от Бойко

Шабла иска Бойко Борисов да върне на общината Големия остров в Дуранкулашкото езеро. Това е едно от петте желания, с които местните ще посрещнат премиера на празника си днес.

Шабла иска остров от Бойко
Шабла иска Бойко Борисов да върне на общината-финансова отличничка Големия остров в Дуранкулашкото езеро.
 
Това е само едно от петте желания, с които местните ще посрещнат премиера на празника си в неделя, заяви кметът на града проф. Райна Бърдарева, пише Дартс нюз.
 
Специалистите наричат острова "Европейската Троя" и "Езерният град". Тук е първият праисторически музей на открито у нас - на повърхността са намерени най-ранните каменни градежи в Европа, както и най-старото обработено злато в света.
 
Ако държавата не ни помогне, няма как да възстановим достъпа на туристи и археологическите проучвания, мястото е занемарено, обяснява проф. Бърдарева.
 
Тя е кмет първи мандат от БСП, а преди дни финансист №1 Симеон Дянков обяви Шабла за общината с най-добър финансов резултат в България за първите шест месеца на годината. Проф. Бърдарева се е подготвила за срещата с 5 искания за конкретни "моркови". Сред тях е помощ за ремонт на естакада в морето, която формира държавната граница на страната, но е срутена по средата и опасна за хората. Проблем за решаване е липсата на градоустройствен план за Шабла, който спъва развитието на града. И още: да ни върнат двата къмпинга "Добруджа" в Шабла и "Карвуна" в Крапец, както и правото да използваме лечебната кал в Тузлата, настоява проф. Бърдарева. Ако стане, ще построим санаториум, обещава тя.