Откриха нов метод за извличане на природен газ и петрол от шистови образувания

Откритието е разработено в Китай и с първите му изпитания е постигнат с 65 на сто по-голям добив в сравнение с досегашната технология


Откриха нов метод за извличане на природен газ и петрол от шистови образувания

Нов метод за извличане на природен газ и петрол от шистови образувания, който не използва спорната технология хидрофракинг, по-евтин е и добива повече суровина, представи в началото на август американският енергиен консорциум "Чимера” (CHMR). В средите, занимаващи се с добив на нефт и газ, фирмата е позната основно като един от лидерите в производството на поликристалинни диаманти, предназначени за длета за сондиране, съобщава mediapool.bg.


 

Откритието е разработено в Китай и с първите му изпитания е постигнат с 65 на сто по-голям добив в сравнение с досегашната технология за хидравлично разбиване на шистите, съдържащи газ и нефт.

 

В основата на новия начин за добив на шистов газ стои изкуствено създаване на екстремална топлина в шистовия пласт, чрез екзотермична реакция, водеща до увеличаване на възможността за извличане на въглеводороди. Методът е с пъти по-евтин от познатия хидрофракинг и дори от последния представен през февруари тази година алтернативен начин за извличане на газа от шистите чрез втечнен пропан (LPG) вместо с вода.

 

Хидрофракинг включва инжектиране на вода, примесена с пясък и химикали, в шистови образувания под земята при високо налягание. Целта е извличане на газ. За тази техника някои се страхуват, че замърсява подземните води и вреди на околната среда.

За разлика от нея LPG e електрически неутрална смес и с ниския си процент на триене, не разтваря по пътя си никакви тежки метали или токсични компоненти, съдържащи се в някои от скалите.