Нечувано и невиждано: Влаковете ни спират в средата на август

Преди месец бе спряна субсидията към БДЖ заради необслужван кредит към Световната банка. Ако обаче държавата до следващата седмица не преведе 14 млн. лв. на "Пътнически превози", в България ще се случи нещо невиждано и нечувано в новата ни история - от средата на август вероятно ще спрат да се движат пътническите влакове. За щастие по-късно в петък стана ясно, че все пак властта ще се заеме с проблема и ще свика кризисен щаб следващата седмица.

Нечувано и невиждано: Влаковете ни спират в средата на август
Проблемите в Железниците продължават и макар че според бившия транспортен министър Петър Мутафчиев БДЖ сами се ликвидират, изглежда има и известна външна намеса в това отношение.

Преди около месец от Министерството на финансите бе спряна държавната субсидия към БДЖ заради необслужван от превозвача кредит от 150 млн. лева към Световната банка.

Това означава тотален фалит за пътническите превози.

Ако държавата до следващата седмица не преведе субсидията от 14 милиона на "Пътнически превози", от август вероятно ще спрат да се движат пътническите влакове, коментира пред БНТ изпълнителният директор на дружеството Йордан Недев. Според него липсата на подкрепа от държавата води до демотивация на работещите в дружеството.

"Ние сме изцяло виновни за това, че нещата стигнаха дотук! Най-вероятно не сме успели нещо да обясним на Министерството на финансите, не можахме да прокараме по-сериозните си идеи пред министерството на транспорта. В крайна сметка това е наша работа – да убеждаваме и да ръководим това дружество към просперитет, което очевидно не го сторихме“, коментира Недев.

Заради неспособността си да се справи с положението директорът поясни, че е съвсем логично да подаде оставка.

Положението нямало как да се оправи според него, защото за тази цел компанията била използвала непопулярни мерки през последната година. Сред тях бяха спирането на влакове с малко пътници, на губещи дейности и съкращенията на персонала.

По-късно в петък стана ясно, че през следващата седмица най-вероятно ще бъде създаден Кризисен щаб, който да се заеме с решаване на проблемите в БДЖ ЕАД. Щабът ще бъде във формат министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, заместник-министри и ръководството на БДЖ. Това обяви в интервю за БТА изпълнителният директор на холдинга Йордан Недев.