И „Билла” замрази цените

Трета търговска верига се включва в споразумението да не се увеличават цените на 10 продукта за срок от три месеца. Това е "Билла", която се присъединява към "Кауфланд" и "Метро", съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.

И „Билла” замрази цените
Споразумението е валидно от днес в срок от три месеца за десетте продукта в т.нар. "социална кошница": хляб, кисело мляко, прясно мляко, сирене, масло, кашкавал, пилешко месо, свинско месо, яйца и кренвирши, произвеждани от български производители.

В четвъртък от "Кауфланд" дори обявиха, че ще оставят непроменени цените дори не на 10, а на 14 продукта.

До тази мярка се стигна, след среща при премиера Бойко Борисов на представители на големите търговски вериги, производители и преработватели, като целта беше да се разбере защо българинът продължава да се бърка надълбоко в джоба, за да си купува мляко, сирене и месо. А същевременно родните фермери продават продукцията си почти без пари и едва оцеляват.

Къде точно е проблемът обаче не стана ясно на срещата в сряда, въпреки че е преминала бурно и заради това ще има сбирка в същия формат след около две седмици.

На срещата стана ясно, че НАП и ДАНС започват масирани проверки по всички нива, за да се проследят  финансовите потоци и плащането на данъци, за да се види колко от производителите, преработвателите и търговците са в сивия сектор.