Огнеборци спасиха 50 къщи и гора в Каварненско

Натоварено денонощие за пожарникарите и спасителите от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението"

Огнеборци спасиха 50 къщи и гора в Каварненско

Служителите от ОУ ПБЗН са реагирали на 13 сигнала на територията на областта. Пожари на сухи треви на територията на село Паскалево, село Методиево, село Василево, град Балчик и град Каварна без материални щети са потушени вчера. Оказани са технически помощи за отстраняване на паднали дървета вследствие на бурния вятър в областта.

В 17.17 часа е получен сигнал за пожар на сухи треви в землището на село Иречек, община Каварна. Силният вятър разпространява пожара на площ от 900 дка между селата Иречек и Могилище.



На място са изпратени целият наличен състав на Пожарната служба в Каварна и Пожарната служба в Шабла. Двадесет и един пожарникари от състава на ОУ ПБЗН, два пожарни автомобила от Каварна, един от Шабла, както и две водоноски на община Каварна са се включили в потушаването на огнената стихия.

 

Със съвместни усилия огнеборците от двете пожарни служби успяват около 23.00 часа да погасят пожара.

 

В резултат на огнената стихия са унищожени 900 дка сухи треви, намиращи се между двете села.


Спасена е 200 дка гора и близките 50 къщи в село Иречек, които са били в непосредствена близост до пожара. По първоначална информация пожарът е възникнал от незагасена цигара.


От ОД на МВР - Добрич апелират за повишено внимание на гражданите, така че да не се създават предпоставки за възникване на пожар, както и за неговото разпространение - не палете огън в гори и стърнища, не хвърляйте незагасени клечки от кибрит и фасове, това може да предизвика много сериозен пожар.