Предлагат 25 септември за почивен ден в Добрич

Обявяването на 25-ти септември 2012 г. за празничен и неприсъствен на територията на Община град Добрич ще бъде предложено от кмета Детелина Николова на предстоящата общинска сесия.

Предлагат 25 септември за почивен ден в Добрич

Заседанието на местния парламент е насрочено за 31 юли.


 

Поради значимостта на датата 25 септември за жителите на града и с оглед осигуряване на възможност за тържествено отбелязване на празника кметът Детелина Николова ще предложи на съветниците да обявят еднократно 25 септември 2012 г. за празничен и неприсъствен на територията на Добрич.

 

Празникът на града ни този път е във вторник.

 

След подписване на Ньойския мирен договор Южна Добруджа е в границите на Румъния. Борбата срещу румънската окупация продължава до 1940 г., когато е подписана Крайовската спогодба и Южна Добруджа е върната на България. На 25 септември 1940 г. българската армия влиза в Добрич. На тази дата се чества Денят на град Добрич. Като празник на града 25 септември се чества от 1990 година, когато официално е отбелязана 50-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа и с Указ на президента на Република България е възстановено старото име на града - Добрич.