До 42 градуса ни очакват през уикенда

До 42 градуса ни очакват през уикенда
Сахарски жеги ще ударят страната през почивните дни, прогнозират синоптиците


Очаква се живакът да скочи до 42 градуса и да бъде обявен код червено, а прогнозите на специалистите са, че през следващите години температурата ще се повиши с цели 6 градуса, пише "Монитор".

Високите нива на живачния стълб ще станат реалност, ако в световен мащаб не се предприемат мерки срещу климатични промени, твърдят експерти в изготвения от тях Европейски доклад за околната среда от 2010 г. Причина за скока на температурата е повишаването на емисиите от парникови газове.

Според специалистите, ако тази тенденция за повишаване на парниковите газове се запази, до 2100 г. ще се повиши трайно.

От 1906 г. до 2005 г. средната температура на въздуха се е увеличила с 0,74 градуса, а в Европа последните 2 десетилетия са били най-топлите на континента.

В България от 1970 г. се наблюдава постоянна тенденция към затопляне, показват данни на БАН. Средната годишна температура през 2009 г. е с 1,2 градуса над климатичната норма. Това е поредната 12-а година със стойности по-високи от обичайните за страната.

Според Европейската комисия затоплянето трябва да се ограничи до 2 градуса, в противен случай промените ще доведат до увеличение на природните бедствия.

През 2007 г. държавите - членки на ЕС, утвърдиха предложената от Европейската комисия интегрирана стратегия за климатичните промени. Анализът на комисията показва, че за да може светът реално да задържи глобалното затопляне, нивото на парникови газове трябва да се стабилизира до 2020 г.

За да намалят парниковите газове, страните в ЕС трябва да намалят потреблението на енергия с 20 на сто и да изградят повече "пасивни" сгради, които пестят ток. В същото време делът на биогориво в бензина трябва да достигне 10% до 2020 г.

Източник: КРОСС
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+