Задължиха собствениците на опасни тераси в Добрич да ги обезопасят

След сигнал на Добрич Онлайн за опасно рушащи се тераси и падащи парчета мазилка от блок в центъра на града, последва моментална реакция от страна на местната власт и проблемът е на път да бъде разрешен до дни.

Задължиха собствениците на опасни тераси в Добрич да ги обезопасят

Припомняме, че огромното парче мазилка, което виждате на снимките, се отлепи в сряда, около 18.00 часа от тераса на петия етаж на ул. Иван Пенаков 15 -  блокът между Съдебната палата и Стоматологията в Добрич.


 

20120704_210821_600_600 

 

За щастие инцидентът се размина без пострадали, но районът е много оживен - от там минават и клиентите на множеството адвокатски кантори на първия етаж, а децата от блока редовно се събират да играят именно до мястото, където падна мазилката. През последните 3 години поне за седми-осми път масивни късове бял цимент се отлепят от тухлите на тересите във входове А и Б. Блокът е построен в края на 90-те от Община Добрич.

 

Вчера следобед Добрич Онлайн информира общината за надвисналата опасност за всички преминаващи близо до сградата.

 

След направена проверка от общински експерти, веднага след получаване на сигнала, са взети административни мерки, които са от компетенциите на Община Добрич, съобщават от пресцентъра на кметството.

 

На вх. А е поставено предписание, което задължава собствениците да предприемат незабавно мерки за отстраняване на опасно подкожушените мазилки по фасадите и балконите в срок до 31.07.2012 г. Същото предписание е връчено и на домоуправителя на вх. А.

 

Съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията, собствениците на строежи са длъжни да ги поддържат в добро техническо състояние, а при възникнали обстоятелства, застрашаващи обекта с увреждане или разрушаване е необходимо да предприемат незабавни мерки за тяхното предотвратяване и възстановяване.

 

Освен това, съгласно разпоредбите на чл. 195, ал. 7 от ЗУТ, собствениците на обекти носят имуществена отговорност за причинени вреди и пропуснати ползи от своите виновни действия или бездействия, в резултат, на които е настъпила авария на строежа, довела до материални щети или увреждане на трети лица.

 

20120704_210841_600