Джулай – територия, свободна от чалга - поздрав за всички, които посрещат слънцето!

Почитателите на рока и отново се събраха на Камен бряг и посрещнаха паметното утро на 1 юли с безсмъртния хит „Юрая Хийп" „July Morning", изпълнен на живо от Джон Лоутън.

Джулай – територия, свободна от чалга - поздрав за всички, които посрещат слънцето!
Докато Лоутън изпълняваше песента, превърнала се в химн на рока и свободата, слънцето се показа над морето, посрещнато от възгласите на феновете.

България! July Morning! За това сме тук!" - възкликна Лоутън. Заедно с него на сцената бяха музикантите от БТР.

Повечето събралите се почитатели на рока не помислиха за сън през изминалата нощ. Посветиха я на любимата си музика, на свободата на духа и очакването на изгрева. В своето пространство, свободно от чалга.

Традицията да се празнува в нощта срещу 1 юли и да се посреща изгревът на слънцето  под звуците на July Morning възниква в началото на 90-ти години, но корените й са в годините на тоталитаризма.

Сред почитателите на рок музиката у нас се заражда протест срещу комунистическата власт, а July Morning , се превръща в символ на свободата. Изгревът, олицетворяващ началото, е и знак на  надеждата за бъдеще без диктатура.

С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите хора, като местата, на които се чества, вече се разпростират не само по българското черноморско крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове. /Уикипедия/

Световният хит July Morning прозвучава за първи път през 1971 година. B.T.R. & John Lawton - July Morning