769 млн. лева ни взема за година скокът на тока. Младеж в кома след бой в Студентски град

Основните теми в съботната ежедневна преса и водещите заглавия във вестниците днес

769 млн. лева ни взема за година скокът на тока. Младеж в кома след бой в Студентски град
24 часа

769 млн. лева ни взема за година скокът на тока

769 млн. лв. допълнително на година ще струва увеличението на тока от 1 юли, показват изчисления на в. "24 часа". ДКЕВР обяви, че електричеството скача с 13% от неделя при прогноза за поскъпване с 10 на сто.

Причините за по-големия скок били три - добавката за зелена енергия, насърчаване на производството на ток от когенерации и нова добавка заради дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от тецовете "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3".

Анелия Мингова: ВСС няма да избира главен прокурор

Настоящият Висш съдебен съвет няма намерение нито да стартира процедура, нито да избира новия главен прокурор. В това представляващият ВСС Анелия Мингова е уверила президента Росен Плевнелиев по време на срещата им, в която е участвала и Анна Караиванова - главният инспектор на Инспектората към ВСС, съобщава БНТ.

Срещата беше част от поредицата срещи на Плевнелиев с представители на съдебната власт. Вчера той разговаря с председателите на Върховния административен и касационен съд и с главния прокурор. Разговорите са в изпълнение на инициативата на държавния глава за установяване на добър диалог на президентската институция с представителите на всички власти.

Труд

Управляващите закъсаха с дисциплината

За пореден ден в последните две седмици заседанието на Народното събрание започна с фалстарт заради липса на кворум. Достатъчно депутати, за да започнат работа - 121, влязоха залата чак около 9,30 ч, макар че пленарният ден би трябвало да започне точно в 9 ч.

Гафовете с липсата на кворум зачестиха, откакто навън е лято, но това създава напрежение в ПГ на ГЕРБ, разказаха избраници пред "Труд". Във вторник на сбирката на депутатите от управляващото мнозинство след извънредното заседание, когато пак нямаше хора в залата, от ръководството повдигнали ребром въпроса за стягане на дисциплината.

Премиерът: Законът за зелената енергия е най-лобисткият закон


"През 2007 година е приет най-лобисткият закон в България - Законът за зелената енергия, благодарение на Тройната коалиция. Сега ние плащаме цените на този ток, въпреки че успяхме на два пъти да намалим цените. Ако не беше така, щеше да отиде поне на 40% цената на тока", заяви премиерът Бойко Борисов в Бургас пред журналисти.

На този закон се дължи и увеличаването на електричеството от 1 юли с 13%, а не с предварително оповестените 10%, каза Борисов.
 
„Така че е било хубаво през 2007 година екоорганизациите също да станат и да протестират тогава, за да се види действително какъв лобистки закон са приели. И ако в момента погледнете, само тогава 12 000 мегавата - шест електроцентарали "Белене" са били подготвени за сключване на договори. Просто безумие", каза Борисов.

Стандарт

Изпържиха ни

Джулая идва с голямо изпържване. От 1 юли сметките ни за ток се вдигат с над 13%. Решението е взето от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране късно в четвъртък. До последно шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев твърдеше, че поскъпването ще бъде около 10%.

Сметките обаче се оказаха сбъркани. Газът също върви нагоре. Вместо обещаната отстъпка с 11,1%, за която даде дума "Газпром", от неделя синьото гориво ще е по-скъпо с 4,88%. Това ще се отрази и върху цената на топлия душ. Поскъпването ще бъде различно за топлофикациите, като най-високо е във Велико Търново - близо 7%. За софиянци то ще бъде 2,7%. Ако те обаче решат да пият една студена вода - това пак ще им бръкне в джоба. Защото от 1 юли кубикът вече става 1,76 лева, което е с 5% отгоре.

Канят на работа след училище

Наесен бюрата по труда ще започнат да канят всеки току-що завършил училище или ВУЗ да се регистрира, ако все още не си е намерил работа. Само така младежите, вместо да се вливат в армията от безработни, ще може да получат информация къде има свободни места и как да участват в курсове за повишаване на квалификацията или програми за стажуване.
 
Монитор

Младеж в кома след бой в Студентски град

Младеж изпадна в кома след жесток побой в центъра на Студентски град. 24-годишният Борис Киряков бил на дискотека близо до Зимния дворец заедно с брат си, където харесали няколко млади момичета. Двамата започнали да задяват девойките, което не се харесало на мъжете от компанията им. В заведението обаче всички останали кротки. Около 3,30 часа двете момчета излезли от кръчмата и се насочили към паркинга. Там били нападнати от около четирима мъже, които ги пребили зверски. След пердаха непознатите избягали. Най-много пострадал Борис. Брат му се разминал само с по-леки наранявания и няколко сини по лицето. Той бил единственият в съзнание и веднага се обадил на Бърза помощ, като съобщил, че роднината му лежи по очи на асфалта и не реагира. Пристигналите лекари натоварили Борис в линейката и го откарали в „Пирогов". От пресцентъра на болницата съобщиха вчера, че младежът е с опасност за живота. Той е настанен в Клиниката по неврохирургия в кома, с тежка черепно-мозъчна травма.

40 градуса жега през юли

40-градусови жеги ще ни морят през юли. Рекордните горещини ще настъпят още през първата половина на месеца. Най-ниските температури през юли ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите - между 35° и 40°, в отделни дни и малко по-високи, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).Най-горещо ще бъде около 8-и, 17-и и 25-26-и юли. Валежи, гръмотевични бури и леко понижение на температурите се очакват около 10-и, 14-и, 18-и и 28-и юли. През най-горещия месец  продължителността на слънчевото греене е най-голяма, като в равнините достига 320-340 часа. Юлските температури са високи, като през месеца са регистрирани абсолютните максимуми за България, които в повечето райони са от 40 до 44 градуса, припомня синоптикът Красимир Стоев. Дните 28, 29 и 30 юли са наричани "горещници", припомня Красимир Стоев.

Летни зарази бъкат в басейните

Девет басейна в София са затворени временно заради мръсотия, некачествени  системи за пречистване на водата и куп други нередности, свързани с хигиената. Част от тях са в частни хотели и открити къпални, но има и закрити, включително и в училища. Това съобщи д-р Христина Котларска - завеждащ дирекция „Контрол на нехранителните обекти" в Районната здравна инспекция в столицата. Собствениците им вече са започнали да отстраняват нередностите, за да пуснат съоръженията в най-скоро време.

Освен това инспекторите са издали 10 акта за административни нарушения и 35 предписания за подобряване на работата, уточни директорът на РЗО д-р Георги Костов.

По думите на проверяващи в някои хотели с басейн около София собствениците слагат табели „частен имот", за да не влизат проверяващите.

Сега

Мистериозни инвеститори вдигнаха цената на тока с 13%

Само за една нощ планираното поскъпване на тока за домакинствата от 1 юли се увеличи от 10 на 13%, а изненадващата новина предизвика словесни войни в парламента. Очевидно по сценарий на управляващите шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев спешно пристигна в НС, за да докладва, че по-резкият скок се дължи на внезапен наплив на нови соларни централи. А строителното министерство започна спешна проверка на работата на ДНСК през последните два месеца, защото има съмнения за незаконни разрешения за ползване на фотоволтаични инсталации.

Странното е, че до оня ден ДКЕВР пак обясняваше, че поскъпването е неизбежно заради увеличаващия се брой вятърни и слънчеви паркове, но твърдеше, че няма да е с повече от средно 10%. Пред депутатите вчера Семерджиев обясни, че главни виновници за допълнителното увеличение са нови проекти, които са успели да се присъединят към елмрежата в последния момент, за да хванат по-изгодните цени. От 1 юли държавният регулатор ще свали високите тарифи, по които НЕК задължително изкупува енергията, произведена от слънце и вятър. Цените ще паднат средно с 50% при соларните паркове и с 30% при вятърните в сравнение с действащите до 30 юни. Не стана ясно обаче защо комисията едва сега е разбрала за новите ВЕИ играчи.

Дума

Изборът на Владимира Янева отива на съд в Страсбург

Предишната и.д. председател на Софийския градски съд Величка Цанова заведе дело в Европейския съд за правата на човека в Страсбург срещу избора на Владимира Янева за шеф на СГС. "Засегнатото основно право на справедлив процес в случая е свързано с тревожна продължителна тенденция на накърняване на независимостта на съдебната власт в България чрез непрозрачни и непредсказуеми назначения на съдии и председатели на съдилища", пише до европейските магистрати адвокатът на Цанова Ина Лулчева.

Жалбата да бъде разгледана приоритетно, иска защитничката, като се позовава на констатациите на ЕК за "съмнителните и неубедителни за обществото назначавания и повишавания в съдебната система, като един от примерите за това е случаят с назначаването на председател на СГС". В документите по делото са и атестациите на двете основни кандидатки - според тях Цанова е разгледала общо 841 дела, от които 118 първоинстанционни, докато Янева е разгледала само 646 дела, от които 81 първоинстанционни. Съдия Цанова няма отменени актове, а Янева има 4 такива.