"Калиакра" в картелно споразумение за цената на олиото

Комисията за защита на конкуренцията отново подхвана бизнеса с олио. Три от най-големите фирми за производство на олио на родния пазар са заподозрени, че използват непозволени методи за налагане на цени на продукцията им и срещу тях ще бъде образувано производство за картелно споразумение, съобщиха от антимонополната комисия. Става дума за дружествата "Бисер Олива", "Звезда" и "Калиакра".

"Калиакра" в картелно споразумение за цената на олиото
Това е второ разследване за нелоялни договорки за налагане на цени на пазара на олио, след като през 2008 г. КЗК глоби с над 2 млн. лв. 13 фирми за производство на слънчогледово олио, но съдът намали санкцията наполовина.

Сегашното решение на антимонополния орган е взето на базата на секторен анализ за конкурентната среда на пазарите на производство и търговия с маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио у нас. През февруари комисията реши да се сезира за рязкото поскъпване на олиото у нас през 2010 г., когато цената на литър скочи от 1.80 на 2.60 лв.

КЗК е установила, че трите дружества налагат ограничения в конкуренцията с клаузи в договорите за дистрибуция. Например “Бисер Олива” е задължавало дистрибуторите си “да поддържат цени за препродажба на слънчогледовото олио” и е определяло максимални отстъпки за търговците на дребно. Така дистрибуторите са били ограничени в конкуренцията помежду си и това е повлияло цените.

Сходни практики са установени и при “Звезда”, а "Калиакра" е залагала в договорите с дистрибуторите си “базова цена на производителя”, “препоръчителна цена на дистрибутора към магазинната мрежа” и “препоръчителна цена на рафта в магазинната мрежа”.

Анализът на КЗК установява, че по веригата производство на слънчогледово семе – преработване – търговия на едро се наблюдават несъответствия между промените на цените на ниво селскостопанско производство и преработване на слънчогледово семе до краен продукт - слънчогледово олио. Съществува асиметричност при колебанията на цените на слънчогледовото семе и цената на едро на слънчогледовото олио, а оттам и на цената на дребно.

За откритите проблеми на пазара на олио е информиран министърът на земеделието и храните и му е препоръчано да предприеме подходящи мерки за подобряване на конкурентната среда и секторът да стане по-ясен и устойчив на промени на борсовите цени на слънчогледа.