Инспекцията по труда: Работодателите да предприемат мерки срещу горещините

Да се избягва работата на открито в най-горещите часове на деня чрез промяна на работното време и да се осигури нужното охлаждане на работните помещения - това са част от мерките, които работодателите трябва да предприемат, за да осигурят безопасни и здравословни условия на труд в жегите. За мерките напомня Главната инспекция по труда, предава "Дарик".

Инспекцията по труда: Работодателите да предприемат мерки срещу горещините

Работодателите имат възможност да предприемат технически и организационни мерки, за да намалят възможните опасности за живота и здравето на работещите, обясняват от инспекцията по труда.

Техническите мерки включват средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух за работещите. Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници, щори и оборудване на климатизирани помещения за почивка. Организационните мерки включват промяна на работното време, така че да се избягва работата на открито в най-горещите часове на деня, да се осигурят подходящо работно облекло и разхладителни напитки.


 

Освен тези мерки за превенция работодателят трябва да предвиди действия и да има готовност за оказване на помощ в случай на инцидент - топлинен или слънчев удар.

Осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд е основно задължение на работодателя. В оценката на риска на работните места е необходимо да бъдат предвидени мерки, които се предприемат в случаи на неблагоприятни климатични условия, каквито са високите температури през лятото, допълват от ГИТ.