Добрички екипажи триумфират в национално рали

Безусловни призови места за офроуд – състезателите Христо Калинков, Ясен Денев, Галиан Господинов и Константин Кирилов

Добрички екипажи триумфират в национално рали

Проведе се първи кръг от националния шампионат по офроуд на България. Той се състоя на територията на област Варна. От Автомобилен спортен клуб „Добрич” в състезанието участваха 4 екипажа: Златан Златев – пилот и Димчо Мирчев – навигатор, с Лада Нива; Галиан Господинов – пилот, Константин Кирилов – навигатор, с Нисан Патрол; Христо Калинков – пилот, Ясен Денев – навигатор, с Тойота Хайлукс и Атанас Спиридонов – пилот, Диан Месчиев – навигатор, с Мицубиши Паджеро. Ивайло Николов и Дамян Узунов – асистенция.


 

dsc_0598_600


Състезанието се проведе в две части: рали-рейд и трофи. Общо 20 екипажа от страната със специализирани автомобили 4х4 до 3,5 тона с висока проходимост, участваха в рали-рейда и над 20 в другата част.


Първите три добрички екипажа стартираха в клас „Т2” в частта рали-рейд. Четвъртият екипаж от АСК Добрич – Спиридонов – Месчиев участва в клас трофи и също финишираха на едно от призовите места.

 

dsc_0018_600

Екипажът Калинков – Денев „превзеха трасето” за най-бързо време, с най-малко наказателни точки и заеха първо място в генералното класиране, в „Т2”. Второто спечелиха съотборниците им Господинов и Кирилов. Състезанието се проведе в рамките на 3 дни, в два етапа. Пороят, който се изля над варненска област усложни максимално обстановката, като рали-рейда се превърна в трофи, сподели Галиан Господинов. През първия ден се състоя затвореният кръг по навигация – 10 обиколки на 15-километров участък, т.нар. голяма трошачка на колите. Най-бързите пилоти изминаха 150-километровото разстояние за около 2,5 часа, съобщи Златан Златев.

 

dsc_1360_600


През втория и третия ден има два специални етапа по навигация от над 137 км.  отворено трасе, т.е. „100% ориентиране”, пояснява Господинов. Точно в тази част е разковничето за сработването на екипите, за  което е необходимо пълно доверие между пилота и навигатора. 

 

dsc_0584_600


За съжаление, моторът на колата на третия екипаж, участвал в рейда не издържа и състезателите отпаднаха от класирането.

Екипажите сами поддържат машините си, но в състезателните дни се осланяха на асистенцията на  Ивайло Николов и Дамян Узунов.

 

dsc_0042_600

 

Галиан Господинов е първият добричлия, който се занимава с офроуд от 2006 година насам. Тогава става вицешампион на България в клас „Т2”, който по това време се нарича „хоби”. Условията обаче са същите – автомобилът да е максимално близо до серийното производство.

Тази година ще се проведат 5 кръга от националния шампионат.

 

dsc_0589_600

 

dsc_0585_600