Национален фестивал на любителските театри с международно участие "Каварна 2012"

От 1 до 7 юни Каварна отново ще е домакин на станалия вече традиционен Национален фестивал на любителските театри с международно участие. Юбилейното петнадесето издание на фестивала ще премине под патронажа на кмета Цонко Цонев.

Национален фестивал на любителските театри с международно участие "Каварна 2012"

Официалното му откриване ще бъде на 1 юни от 19.00 часа на площада пред читалище „Съгласие” със запалване на театралния огън.



Участие в тазгодишното издание на фестивала ще вземат 330 любители актьори от общо 21 театрални колектива. Те бяха допуснати след предварителна селекция, извършена от комисия от професионални експерти в областта на театъра от общо 38 състава, подали заявка за участие.

 

Седем от постановките, които ще бъдат играни на сцената на читалище „Съгласие”, са младежки и ще бъдат в изпълнение на самодейни театрални колективи от Варна, Самоков, Белене, Костинброд, София и Русе.

 

Спектаклите за възрастни ще бъдат представени от самодейци от Дебелец, Ябланица, Севлиево, Горна Оряховица, Долна Оряховица, Раднево, Свищов, Козлодуй, Алфатар, Трявна, Нови Пазар и София. По традиция фестивалът ще бъде закрит от ЧТ „Проф. Гочо Гочев” - гр. Каварна. Гост на фестивала ще бъде театралната постановка „Едно малко радио” от Мая Новоселска, Теди Москов и Борислав Стоилов.

 

Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Надежда Сейкова и състав Кремена Бабачева – театровед, Светослав Добрев – актьор в Младежки театър „Николай Бинев” и преподавател в НАТФИЗ. Церемонията по награждаване и закриване на ХV Юбилеен Национален фестивал на любителските театри с международно участие ще бъде на 7 юни от 20.45 часа в читалище „Съгласие”.

 

Театралният фестивал е основан през 1998 г. в памет на изтъкнатия български театровед от Каварна проф. Гочо Гочев. Той има за цел да покаже неизчерпаемата жизненост и сила на изкуството, представено от любителски театрални състави от България и чужбина. През изминалите години фестът се радва на изключително голям интерес от страна на български и чужди любителски театрални състави.