Зам. министър присъства на комплексни проверки в туристически обекти в Балчик

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов присъства днес в Балчик на комплексни проверки в три туристически обекта, извършени от специализирани контролни органи в сектора – КЗП, НАП, ГИТ, Българска агенция за безопасност на храните и др. Участва и председателят на КЗП Веселин Златев. Четири екипа само на Комисията провериха общо осем обекта.

Зам. министър присъства на комплексни проверки в туристически обекти в Балчик
Проверките са част от новите съвместни мерки, предложени преди две седмици от министър Делян Добрев на среща с всички контролни органи в сферата на туризма. Институциите ще взаимодействат помежду си координирано, за да може контролът да се осъществяват по-цялостно, по-бързо и по-ефективно.

Данните за констатираните несъответствия по Закона за туризма и другите нормативни документи в сектора ще бъдат публикувани на националния туристически портал www.bulgariatravel.org плюс списъци с нарушителите на добрите практики, каза зам.-министър Маринов. Той подчерта, че амбицията на МИЕТ за този сезон е проверките да бъдат наистина комплексни, за да не се пречи на работата на бизнеса и на почивката на туристите. Така ще се постигне кумулативен ефект, заяви Маринов.

Сред проверените обекти в Балчик днес бяха тризвезден хотел със 124 легла и прилежащите към него две заведения с две звезди. Експертите констатираха липса на обявен ценоразпис по стаите и в хотелския комплекс, както и отсъствие на приспособления за хора с увреждания. Така също липсва и информационно табло в заведенията с категоризацията и вида им. Специалистите от НАП не установиха сериозни пропуски. Според експертите по труда само един работник е с договор за 4-часов работен ден, а работи по 8 часа, но всички осигуровки са платени.

Като цяло близо 80 на 100 от миналогодишните нарушения в туризма в района тази година не се повтарят, съобщиха от КЗП. Проверките на Агенцията по безопасност на храните продължават.