Венецуелец с исторически триумф във Формула 1

Пилотът на Уилямс Пастор Малдонадо постигна исторически триумф във Формула 1.

Венецуелец с исторически триумф във Формула 1
Венецуелецът победи в Гран При на Испания, завършвайки на първото място на пистата "Каталуня", след като се възползва по най-добрия начин от вчерашното наложено наказание на Люис Хамилтън, което му позволи да стартира от първа позиция днес. За Малдонадо това е първа победа във Формула 1, а за Уилямс успех след 8-годишно чакане. За последно славният британски тим имаше победител през 2004-а, когато първи финишира отново венецуелец - Хуан Пабло Монтоя.

На втора позиция в Барселона завърши Фернандо Алонсо от екипа на Ферари. Така мечтата на испанската публика да види своя любимец на най-високата стълбичка при награждаването не се сбъдна. Алонсо поведе колоната при старта на "Каталуня", но в крайна сметка победител излезе Малдонадо. 27-годишният венецуелец удържа на напрежението и с безгрешно пилотиране и перфектно избрана стратегия от славния британски тим Уилямс не позволи на Алонсо да поднесе радост на родната си публика. Двукратният световен шампион остана втори, на 3,1 секунди от победителя.

Трети на "Каталуня" финишира Кими Райконен от Лотус, на 3,8 сек. от Малдонадо.
 
За венецуелеца това е втори сезон във Формула 1, а днешният му успех безспорно е върхът в кариерата му до момента.

Световният шампион от миналия сезон Себастиан Фетел завърши на 6-ото място, а четвърти се нареди Ромен Грожан (Лотус). Петото място зае Камуи Кобаяши (Заубер).

Така, след 5 кръга от началото на сезон 2012 във Формула 1, бяха излъчени петима различни победители. На върха в класирането при пилотите са Себастиан Фетел и Фернандо Алонсо с по 61 точки, Люис Хамилтън има 53, след като днес на "Каталуня" завърши 8-и и прибави едва 4 точки към актива си.