Добрич отбеляза 172 години от рождението на Стефан Караджа

Добрич отбеляза 172 години от рождението на Стефан Караджа
172 години от рождението на Стефан Караджа се навършват днес. На паметника на националния герой в Добрич бяха поднесени цветя от ученици от едноименното училище.

stefan_karadja_2Гост на поклонението бе д-р Димо Димитров от Добрич. Той е потомък на героя и основател на родословен клуб "Стефан Караджа".

 

Събитието бе организирано от ОУ "Стефан Караджа", което днес има патронен празник.

 

С минута мълчание и поднасяне на цветя на паметника бяха отбелязани 172 години от рождението на войводата.

 

Стефан Караджа е български национален герой, революционер от българското национално-освободително движение и войвода. Той е роден на 11 май 1840 г. в село Ичме (днес Стефан Караджово), Ямболско.

 

През 1847 г. семейството му се преселва в Северна Добруджа. През 1862 г. започва неговата революционна дейност. Стефан Караджа е един от първите, които се включват в организираната от Раковски легия в Белград. В битките Караджата проявява безстрашие, смелост и самоотверженост. След разпускане на легията той се завръща в Румъния, където се отдава на народната борба. Няколко пъти преминава Дунава с революционни задачи.

 

През 1867 г. постъпва във Втората българска легия. През 1868 г. я напуска и заминава за Румъния. Там се среща с Хаджи Димитър. На 6 юли двамата начело на чета от 129 души минават Дунав при село Вардим. В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е ранен тежко и пленен. Полумъртъв е изправен пред съставения от Мидхад паша извънреден съд, наречен криминален съвет, и осъден на смърт чрез обесване. На 31 юли 1868 г. умира от раните си в Русенския затвор. Погребан е от Баба Тонка.

 

stefan_karadja_4_600

 

stefan_karadja_6_600

 

д-р Димо Димитровд-р Димо Димитров

 

stefan_karadja_5_600 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+