200 евро глоба за нашенец, надвишил скоростта за движение с кола в Германия

Окръжен съд – Добрич призна решение, постановено от правната служба в град Цвикау, Германия, влязло в сила на 28-ми юли 2011 г., с което на българския гражданин Георги Ян. е наложена финансова санкция в размер на 183,50 EUR за извършено правонарушение. Съдът разпореди препис от решението му да бъде изпратено на НАП за изпълнение.

200 евро глоба за нашенец, надвишил скоростта за движение с кола в Германия

Делото е образувано по искане на правната служба в Бон за признаване и изпълнение на решение на германските правни власти, с което 35-годишният Георги е наказан за превишаване на максимално допустимата скорост за движение с 31 км/ч в населено място при шофиране на лек автомобил „Волво”. Нарушението е било констатирано на 15-ти април м. г. в градски тунел в Цвикау. На 20-ти юни 2011 г., правната служба в Цвикау е санкционирала Георги със 160 EUR и постановила да заплати разноски по административното производство в размер на 23,50 EUR.



На 19-ти март т.г. Окръжен съд – Добрич получи искане за изпълнение на паричната санкция по реда на Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета на Европа, относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции. Съдът разгледа претенцията на германските власти и на три пъти постанови да бъде изискан заверен препис на съдебното решение. След като документът не бе получен, съдът разпореди да бъде направен превод на германския съдебен акт.


Окръжен съд разглежда делото срещу Георги от село Пряспа, община Балчик в негово отсъствие, след като му с назначи служебен защитник. По данни на близки на 35-годишния мъж, той работи в страни от ЕС.
Решението на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок.