Dobrich Online Виж пълната версия

Днес стоматолозите отбелязват професионалния си празник

2024-04-11 09:54:34

На 11 април лекарите по дентална медицина почитат своя покровител Св.Антипа

На 11 април българските зъболекари отбелязват своя професионален празник и почитат покровителя си свещеномъченик Антипа. Той бил епископ на Пергамската църква от края на първи век и мъдро и достойно бранел Христовата вяра от набезите на езичниците от тогавашната римска власт. Изпълнявал добросъвестно своите задължения  като пастир и проповедник и съветвал заблудените си съграждани да се обърнат към истинския Бог. Убедителните му проповеди и личният му благочестив живот привлекли много езичници в лоното на Христовата църква. 

Светецът покровителства професията на зъболекарите, които успяват да се борят за правата на съсловието и пациентите, стремейки се да предложат по-качествена, достъпна и модерна дентална медицина.

Българският Зъболекарски Съюз (БЗС), в който членуват над 8600 членове, участва в множество инициативи за превенция и поддържане на оралното здраве. Сред тях са Програмата за орална профилактика на деца от 0 до 18 години, отбелязване на Световния ден на оралното здраве и  организиране на форуми по дентална медицина.

Честит празник на всички стоматолози!