Dobrich Online Виж пълната версия

От днес започват Великите пости, които продължават до Великден

2024-03-18 10:05:04

Постът е не просто въздържание от храна, а покаяние, молитва и опрощение


От днес започва Великият пост, който продължава до Великден (5 май). По време на постите вярващите се въздържат от употреба на месо, яйца, мляко и млечни продукти. По традиция при православните християни строгото съблюдаване на поста е най-силно през първата и последната седмица.

Риба се разрешава два пъти - на Благовещение (винаги на 25 март, но ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница (Цветница). Морските дарове и охлювите се считат за постни.

Строг пост се пази сряда и петък, ако не се пада Благовещение и Цветница тогава. Строг пост се пази и през Страстната седмица, а на Разпети Петък се минава само на хляб и вода.

Великият пост е установен, за да могат в това време вярващите да се покаят и очистят душите и телата си и така да се подготвят за посрещане на големия християнски празник - Възкресение Христово.

Според християнската традиция Великите пости започват с опрощение, изповед и причастие. Счита се, че те нямат пълната сила, ако не са чисти мислите ни, добри делата ни и праведни думите ни. Затова през цялото времетраене на поста се препоръчват повече молитви и добротворчество и по-малко материални развлечения.