Dobrich Online Виж пълната версия

Почитаме жертвите на комунизма

2012-02-01 08:54:25

1 февруари 1945 година е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на т.нар. Народен съд.

Президентът Росен Плевнелиев ще поднесе венец пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България,съобщи пресслужбата на държавния глава. Церемонията е по повод 1 февруари - Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

 

Това e един жест, изпълнен със силна символика, който досега не е извършван – държавата, олицетворена от своята глава, да я сведе в знак на признателност, срам и разкаяние пред монумента на избитите със и без съд свои невинни жертви, коментира публицистът Милен Радев.

 

На 1 февруари пред новия президент Плевнелиев се разкрива рядък шанс - да се впише в редиците на световните лидери, които смело и дори с цената на политически риск отдадоха публично дан на морала, на историческата справедливост и на общочовешките ценности.

 

"Поклони се, българино! В тази стена е вградено страданието на нашия народ.

 

Мемориалът е издигнат в памет на нашите съотечественици, жертва на комунистическия терор: лишените от живот, безследно изчезналите, изпратените на рзстрел от така наречения "Народен съд". Той напомня за лагеристите, политическите затворници, изселените, подложените на политически репресии и техните злочести семейства и близки. Нека споменът за невинно пролятата кръв гори в сърцата ни като вечниет огън. Нека миналото никога не се повтаря", гласи надписът на стената с имена на жертви на комунизма край параклиса, построен в София, край НДК.