Dobrich Online Виж пълната версия

Програмата за безплатна ваксинация срещу човешкия папилома вирус продължава

2023-04-30 05:57:53

Желаещите да се ваксинират трябва да се допитат до своите лични лекари

Човешкият папилома вирус (ЧПВ) е глобално разпространен и е най-честата сексуално предавана инфекция. Вероятността човек да се зарази с ЧПВ до края на живота си, ако има само един партньор от противоположния пол е 84.6% за жените и 91.3% за мъжете. До навършване на 45 г. 80% от жените и мъжете се заразяват с ЧПВ. 


Идентифицирането на ЧПВ като причина на практика за всички случаи на рак на шийката на матката коренно промени подхода към профилактиката и диагностиката на заболяването. Съществуват и други онкологични и неонкологични лезии с други анатомични локализации, свързани с ЧПВ не само при жени, но и при мъже, от които гениталните кондиломи са най-често срещани и при двата пола.


Ракът на маточната шийка е четвъртото по честота раково заболяване при жени в света. Почти всички случаи на  рак на маточната шийка са причинени от човешки папиломни вируси (HPV) и могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация. HPV ваксината е най-ефективна в предотвратяване на рак на маточната шийка през целия живот, ако се приложи на момичета на възраст между 9 и 14 г.  


При старта на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (2012-2013 г.) е отчитан обхват с трети прием повече от 33-34% от подлежащите момичета на 12 г. възраст за област Добрич. В последните години се отчита слаб интерес имунизациите срещу човешки папиломни вируси.


       2020 г. - отчетени са общо 292 дози ваксина по двудозова схема на имунизация.


       2021 г. - отчетени са общо 119 дози ваксина по двудозова схема на имунизация.


       2022 г. - отчетени са 147 дози ваксина по двудозова схема на имунизация


Информация 


Европейска имунизационна седмица