Dobrich Online Виж пълната версия

Напусна ни основателят на ансамбъл „Добруджа“ Атанас Генчев

2023-04-05 10:19:54

„Поклон, Маестро“, написа Стоян Господинов, главен художествен ръководител на Професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа“

На 98 годишна възраст от този свят днес си е отишъл един от най-почитаните и обичани музикални дейци не само в Добрич, но и в цялата страна. „Човекът, дал началото на едно велико дело“, както пише за него Стоян Господинов, прекара последните години от живота си в Дома за стари хора в Добрич, където до последно продължаваше да дирижира създадения от него хор „Лира“.


Атанас Генчев е роден на 1 декември 1924 година, взема участие във Втората световна война, по време на която се запознава със съпругата си и двамата споделят радости и мъки в продължение на 49 години. Работи като кларнетист в Пловдивския духов оркестър, в Добричкия духов оркестър, в Симфоничния оркестър към Варненската опера, той е основател на Добруджанския ансамбъл за народни песни и танци.  Атанас Генчев е носител на множество награди в своя творчески път. Орден „Кирил и Методий“ трета степен за дейността си като оркестрант-майстор на Духовия оркестър в Добрич, впоследствие и първа степен, носител е и на „Бронзова лира“, а впоследствие и на „Златна лира“, носител е на почетния знак на град Добрич и още много други. 


Последното му интервю в Добрич Онлайн


Мир на душата му и дано музиката винаги е с него!