Dobrich Online Виж пълната версия

Окръжният съд ще проведе утре поредно заседание по делото на МБАЛ Добрич срещу нейни служители

2023-01-10 13:58:13

Делото беше заведено по искова молба на МБАЛ Добрич за установяване на незаконността на обявената на 13 октомври миналата година ефективна стачка и провеждана предупредителна ефективна стачка и се води срещу служители на лечебното заведение.

На последното си заседание през ноември месец миналата година Окръжният съд в Добрич поиска допълнителни доказателства по делото. Първоначално то се водеше срещу 136 служители на МБАЛ Добрич, като след заявено желание на част от посочените в списъка да не участват в обявената стачка с искане за по-високо заплащане, те бяха отстранени от исковата молба. Ответници към момента са 53 лица, за които се твърди, че са работници/служители в болницата и са участвали в обявяването и провеждането на стачни действия.


В предявената пред съда искова молба МБАЛ-Добрич излага твърдения за незаконност на обявена ефективна стачка и провеждана по график предупредителна стачка. Твърди се, че не е налице колективен трудов спор по смисъла на Закона за уреждане на колективните трудови спорове, че работодателят не е уведомен писмено за исканията на работниците/служителите, че ответниците не са провели преговори с работодателя преди началото на стачката, че липсва надлежно взето решение за обявяване на стачка с обикновено мнозинство от работниците/служителите в дружеството.


Защитата на ответниците оспорва исковете и твърди, че в МБАЛ Добрич не е провеждана нито предупредителна, нито ефективна стачка. Не е и обявявана такава, а осъществените от служителите действия съставляват форма на протест, различна от стачните действия. Твърди още, че между работодателя и служителите в МБАЛ Добрич е съществувал колективен трудов спор, възникнал през месец юни 2022г. и свързан със спазването на методиката, утвърдена от министъра на здравеопазването, за формиране на трудовите възнаграждения, както и че са представили писмено исканията си до работодателя.


Следващото заседание по делото е насрочено за утре, 11 януари, от 14.30 часа.