Dobrich Online Виж пълната версия

Премиерът поздрави служителите на ДАНС по случай професионалния им празник

2012-01-04 12:25:34

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес до служителите на Държавната агенция „Национална сигурност” по случай професионалния им празник, който се отбелязва днес.

В писмото си премиерът изразява благодарността си за достойната им служба в името на стабилността на българската държава и спокойствието на българските граждани. „Добре зная каква е цената, която плаща всеки, приел като лична мисия защитата на националните интереси”, посочва Бойко Борисов. Той пожелава на служителите на ДАНС много здраве и достатъчно сили, за да изпълняват отговорната си работа.

Идеите за създаване на законово регламентирана структура за контраразузнаване възникват в началото на XX век. Укрепването на българската държавност и подемът на българската икономика изискват институционално обособяване на системата за сигурност.

Първият нормативен акт, който урежда съществуването на контраразузнаването, е Законът за столичната полиция, приет от XIII Обикновено Народно събрание, утвърден с Указ № 463 от 13-ти декември 1906 г. на княз Фердинанд и обнародван в брой 3 на Държавен вестник от 4-ти януари 1907 г.