Dobrich Online Виж пълната версия

Добричлията Момчил Петков ще се бори за световна титла по шахмат

2022-10-10 15:58:19

Момчил е най-младият гросмайстор в българската шахматна история, а днес той потегли към Италия, където ще се бори на световно състезание до 20 години

Разкажи ни за последното си състезание в Румъния


Беше успешно състезание, не допуснах нито една загуба – 3 победи и 6 ремита. За втори път играя на такова състезание, преди това играх в Турция. Това е отборно състезание – 10 отбора, като се играе на 6 дъски и канят различни държави във всеки отбор. Аз играх в отбор Галац, бях на втора дъска и станах първи там. 


А какво предстои в Италия?


Това е световно до 20 години, още по-престижно. Може да се каче, че състезанието в Румъния беше подготовка за световното, защото е много по-важно за мен. За втори път ще играя на световно и бих казал, че първия път, когато играх не бях все още достатъчно добър, за да се боря за първите места. Сега се надявам на по-престижно представяне, да се класирам в челните места.


Какво най-много обичаш в шаха?


Колкото повече научаваш, толкова повече разбираш, че не знаеш. Прекалено е комплексно, не мога да кажа точно. 


Какъв е мисловният ти процес преди да направиш ход?


Мисля за различните опции, обикновено правя оценка и план. 


Изучаваш ли своите опоненти?


Да, преди всяка партия разучавам техните партии, всеки опонент си има профил и им разглеждам партиите, как играе, какви дебюти избира и се подготвям. 


Писва ли ти от шаха понякога?


Не. Имал съм преди моменти, в които не съм играл толкова успешно и може би не съм бил толкова доволен от представянето си, но чак да кажа, че не искам да играя повече – не е било. 


Колко често учиш шах?


Всеки ден. Когато съм на училище ми остава по-малко време – около 4-5 часа, но ако съм по-свободен, мога и 10 часа. 


Къде грешат играчите, които засядат на едно ниво?


Мисля, че за да напредваш, трябва да играеш с колкото може повече по-добри от теб играчи, мисля че това е най-важното и се опитвам сега това да правя. За мен е по-важно да играя с възможно най-силни играчи, независимо от резултата. Мисля, че това е най-бързият начин да стана по-добър.


 


Пожелаваме късмет на Момчил в Италия!