Dobrich Online Виж пълната версия

Теодора Денкова: 329 са новите ни читатели от началото на 2022

2022-02-01 14:01:20

От началото на годината, 329 новорегистрирани читатели подкрепиха кампанията на библиотеката „Стани читател и вдъхнови следващия…“.

Само преди минути на страницата на културната институция във фейсбук директорът на библиотеката Теодора Денкова обяви имената на читателите, които печелят ваучери за книги, осигурени от известна книжарница в града ни. Това е благодарност към тях, че са станали част от четящото семейство на Регионална библиотека „Дора Габе“.


С много пожелания да посрещнем една по-добра година изпратихме 2021 и влязохме в 2022. Имахме една онлайн инициатива - „За Коледа си пожелавам...“ и много от нашите читатели и съграждани изпратиха и описаха своите благопожелания за нещо по-добро. Обещавахме си,че ще ги пренесем в новата година и това се случва. Те ни подкрепиха и нито лошото време, нито лютият добруджански вятър не ги спряха, за да станат наши читатели през месец януари. Ние вярваме и знаем, че вдъхновението и любовта към книгата се предават. Така че посрещаме всички четящи и се надяваме, че цялата 2022 ще бъде такава- с любов и обич към книгата!, споделя Теодора Денкова.


Най-малките читатели, регистрирани с читателска карта, са на 5 годинки. Но в сектора за работа с деца идват и още по-малки читатели, водени от своите родители. Тази година има още повече малки читатели и това увеличение се дължи на родителите, учителите и библиотекарите, отчита г-жа Денкова. В условия на онлайн обучение се е увеличил и броят на учениците, посещаващи библиотеката.


Цената на годишната читателска карта е символична и приходите от карти, както и от всички услуги, които библиотеката предоставя (като ретро книжарницата,например), се използват единствено и само за обогатяване фонда на институцията с нови книги.



Фондът на библиотеката се увеличава и от дарителските жестове. 


Имаме изключително много дарители, които даже напълно анонимно оставят свите книжки в кутията, която се намира на входа на библиотеката, коментира г-жа Денкова. Желаещите да дарят литература винаги могат да се обадят и да споделят с какви книги разполагат. Променихме условията и е важно книгите да бъдат издадени след 2000 година. Призивът ни е да дарявате книги, които и вие бихте искали да вземете в ръце и да отнесете в своя дом.


Имаме изключително много партньори и приятели, като различни институции и издателства. Получаваме постоянно дарения и от цели семейства. Имаме случай и на детенце, което е пораснало и дарява постоянно своите книжки, за да бъдат те споделени с другите. В края на всяка година правим списък на дарителите и приятелите на библиотеката-много са и им благодарим от сърце!, усмихва се тя.


Инициативите им са много, знаят всички добруджанци, които следят дейностите на библиотеката оф и онлайн. В рубрика на своята страница почти ежедневно библиотечните дейци препоръчват за четене литература, която е интересна и би грабнала вниманието на малки и големи. 


С Регионалния исторически музей направихме две изложби, намираме се точно до Драматичния театър и Художествената галерия и вече и имаме много идеи, разказва директорът на културната институция. Библиотекарите мечтаят и работят за сбъдване на тези мечти. Надяваме се, че 2022 ще бъде по-добра, по-успешна и по-щастлива за библиотеката!


За събитията, които предстои да се случат през 2022 година, г-жа Денкова напомня, че предстоят Маратонът на четенето, Нощта на литературата и че имат още много планове, свързани с изграждането на Тийн зоната за деца на възраст между 13 и 18 години. Амбицията е това да си бъде тяхното място, където да учат, да четат и да се забавляват заедно с приятели.


Най-близкото планирано събитие е на 12.02.,когато  ще се включат в международното честване на книгите за Хари Потър. Тогава (пада се в събота) от 16,00 часа, ще се съберат всички фенове от Добрич, за да споделят магията и да отпразнуват 25-годишнината на Хари Потър и Философския камък. С прекрасната поредица на Дж. К. Роулинг ще се случи вълшебно пътешествие чрез омагьосващи игри, вълшебни минути за четене, викторини и много изненади. Участието е с предварително записване и изисква валидна читателска карта. Местата са ограничени. Събитието ще се проведе при спазване на всички епидемиологични мерки. За записване: на място в сектор Работа с деца, на e-mail: kids@libdobrich.bg, както и на телефон: 058 602574