Dobrich Online Виж пълната версия

62 години от обявяването на Генерал Тошево за град

2022-01-30 14:04:51

На 30 януари се навършват 62 години от обявяването на Генерал Тошево за град.

На същата дата през 1960 г. е подписан Указ № 38 на Президиума на Народното събрание, с който село Генерал Тошево е обявено за град. Местните си спомнят, че това се постига с много труд и с усилията на всички жители, които са искали да покажат на цяла България, че Генерал Тошево е населено място с бъдеще.


За всички жители на град Генерал Тошево, подписването на Указ № 38 е знаменателно събитие в близо 450-годишната история на общинския център, чието име Семиз Касъм за първи път се среща официално в списъка на джелепкешаните през далечната 1573 година. От тогава до сега Генерал Тошево минава през периоди на падения и забележителни възходи, развива се като център на една от най-големите общини в България с 41 населени места и територия от над 900 000 дка, почти цялата част от които са земеделски земи. Населението създава достойни за уважение придобивки, бит, култура и материални блага.


В наши дни Генерал Тошево се е утвърдилкато един модерен, демократичен и с европейско лице град, в който се търсят още по-големи възможности за развитието му.