Dobrich Online Виж пълната версия

81 физически лица и 211 фирми в Добрич са наели паркоместа през миналата година

2020-02-04 14:44:48

Общо 211 фирми и 81 физически лица в Добрич са получили карти за паркиране през миналата година, отговориха от местната администрация след направено запитване.

Физическите лица са получили карти за паркиране по постоянен или настоящ адрес. 184 фирми са закупили служебен абонамент за Синята зона в града, където платените места се обозначават с табела по образец. Хората, осъществяващи стопанска дейност в сгради извън Синята зона също купуват абонаментни карти. 27 фирми са ползвали възможността за наем на паркомясто през миналата година.  Платените места също се обозначават с табела по образец, различен от този на Синята зона.


Карти за паркиране се издават след експертно становище на общински служител, съобразно с изискванията на Закона за движение по пътищата. Физическите лица могат да наемат паркомясто пред блока си, само където има действаща Синя зона. Фирмите могат да наемат и на неизградени и неорганизирани паркинги, извън зоната.


Физически лица, наели паркомясто по местоживеене заплащат по 12 лв. на месец. 60 лева месечно струва абонаментът за Синята зона на физически и юридически лица (когато не е по местоживеене). Фирмите, наели паркомясто извън Синята зона запащат по 30 лева.


При желание за наем на паркомясто се подава заявление в Центъра за услуги и информация в община Добрич. Наредбата за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците на територията на град Добрич е качена на сайта на общината.


От местната администрация посочват, че отдаването на паркомясто извън Синята зона става само при възможност и често се дават откази, ако се нарушава общественият интерес.