Dobrich Online Виж пълната версия

Добрич се поклони пред паметта на Маестро Захари Медникаров

2020-01-07 12:29:40

Добрич се поклони пред паметта на хоровия диригент и почетен гражданин Маестро Захари Медникаров. Днес се навършват 96 години от неговото рождение.


Цветя бяха поднесени на барелефа на Захари Медникаров от зам.-кмета по „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева, диригента на смесен хор „Добруджански звуци“ Елвира Пастърмаджиева, музиканти, хористи, жители на Добрич, които изразиха своите почит и уважение към световноизвестния диригент Маестро Медникаров.


Той е роден на 7.01.1924 г. в Добрич. Емблематична личност, за всички които го познаваха, той дирижира хор “Добруджански звуци” от 1952 година до последните си дни. Хор „Добруджански звуци“ под неговата диригентска палка е лауреат и златен медалист на национални и световни фестивали, музикални форуми.


За заслугите си към националното певческо и културно изкуство, Маестро Медникаров и смесен хор “Добруджански звуци” са удостоени с най-високото отличие – орден Кирил и Методий Първа степен. Маестро Медникаров е носител на многобройни награди и отличия, участник е на повечето големи форуми за музика. Той е почетен гражданин на Добрич от 1995 година. През 1961 г. Захари Медникаров създава Детския хор на град Добрич, който в продължение на 42 години е между първите в страната.


По повод 85-годишнината от рождението на Маестро Захари Медникаров, на 30 октомври 2009 г., официално е открит барелеф в двора на сградата на смесен хор “Добруджански звуци” в град Добрич.


Маестро Медникаров винаги ще бъде част от духовната съкровищница на Добруджа и България, от родовата памет, от културната ни история.