Dobrich Online Виж пълната версия

Програмата за развитие на читалищната дейност за 2020 година прие Общинският съвет на Община Добричка

2019-12-20 13:30:03

В културния календар на читалищата на територията на община Добричка за 2020 година са включени повече от 400 събития за малки и големи.


Програмата за развитие на читалищната дейност  за 2020 година прие общинския съвет на община Добричка на провело се днес редовно заседание. В докладната записка, внесена от кмета Соня Георгиева, е представен анализ на ресурсите, стратегическите цели и дейностите, включени в културните алендари на читалищата. 


В община Добричка са регистрирани общо 45 читалища като всички имат регистрация и в Регистъра на народните читалища в Министерството на културата.  Държавната субсидия за 2019 година е за 47 бройки численост, разпределена в 35 читалища с общата сума 446 030 лв. Над 1700 са читалищните деятели, в почти всички читалища има библиотеки, работят активно 80 постоянни и временни художествени колектива  с над  1500 самодейци. Регистрирани са над 500 общински ,национални и международни прояви.


Община Добричка оказва съдействие и финансова подкрепа на читалищата при реализирането и укрепването на нови и съществуващи контакти. 


По проект „Хършова-Добричка“, осъществяван от Румъния и България са заложени 1 477 350 евро за развитие на туристически и културни дейности  като е застъпена и модернизация на две читалища. Това са НЧ “Нов живот“ в с.Черна и НЧ“Светлина“  -в с.Ловчанци. Предвижда се и промотиране и насърчаване на фолклорният фестивал „Песни и танци от слънчева Добруджа“ в Дебрене.


Като стратегически цели и приоритети е заложено стимулиране на читалищните дейност за съхраняване и популяризиране на българските културни традиции и наследство, формиране на читалището като място за общуване и контакт, участване в местното самоуправление и процесите на развитие на гражданското общество и  установяване на трайни ползотворни международни контакти.


В културния календар на читалищата на територията на община Добричка за 2020 година са включени повече от 400 събития за малки и големи. 


Програмата  ще подпомогне годишното планиране и финансиране на читалищните дейности.