Dobrich Online Виж пълната версия

Възрастни хора и лица с увреждания могат да кандидатстват за подкрепа в дома по проект на Община Добрич

2019-10-30 10:29:02

От 11-и ноември в стая 702 в сградата на община Добрич възрастни хора и лица с увреждания могат да подадат заявления за проект “Подкрепа в дома”

Ако желаещите да кандидатстват нямат възможност да отидат на място, това може да бъде направено от упълномощено лице. 


Дейностите по процедурата са насочени към възрастни хора над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване, към хора с увреждания и техните семейства, както и към пълнолетни лица, които нямат близки и за които има социална необходимост от почасови услуги.


Реалните дейности по проекта ще започнат през януари 2020-а година и ще продължат 12 месеца. Той ще обхване 158 потребители, като всеки ще има право на 2 часа здравно-социални услуги на ден в дома му. Броят на потребителите и часовете за предоставяне на услугите са предварително зададени  от управляващия орган за Добрич. 


Зам.-кметът по "Хуманитарни дейности" д-р Емилия Баева уточни, че потребителите, на които ще се оказват услуги, няма да бъдат едни и същи през целия период на проекта. По този начин ще бъдат обхванати повече нуждаещи се. 


Екипът, който ще предоставя здравно-социалните услуги ще се състои от четири медицински сестри, по един рехабилитатор, психолог и социален работник, както и  20 домашни санитари.


Психологът ще подкрепя и консултира както потребителите, така и персонала. За работещите ще бъдат осигурени безплатни абонаментни карти за транспорт и подходящо облекло. Освен това ще преминат и обучение. 


От 1 юли започна шестмесечният подготвителен период, а реалното предоставяне на услугите в домашна среда ще стартира от януари 2020-а година. 


Проект „Подкрепа в дома“ се финансира по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014–2020 г. по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания”. Общата стойност е 390 045, 12 лева.