Dobrich Online Виж пълната версия

Двамата младежи убили 41-годишния мъж заради 90 грама златни накити

2019-09-27 12:01:57

Двамата младежи, привлечени като обвиняеми по делото за грабеж, придружен с убийството на 41-годишен мъж в с. Котленци, са задигнали от жертвата около 90 грама златни накити, които са продали във Варна.

Това съобщи пред журналисти днес временно изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Добрич Златко Тодоров.


Припомняме, че разследването на тежкото престъпление е започнало на 22 септември, след като в землището на село Котленци, общ. Добричка е открито тялото на мъж, който 10 дни по-рано бил обявен за издирване по молба на неговия брат близнак. 


Откриха тялото на издирван мъж в района на добричкото село Котленци


„Сигналът за изчезналото лице е бил подаден на 16 септември като незабавно е започнало издирване от страна на органите на реда, но за периода от 16 до 22 лицето не е било установено и намерено”, заяви Златко Тодоров.  На 22 септември, около 9 часа е бил подаден сигнал от гражданин, който преминавайки в близост  до мястото, където в последствие е намерено тялото на 41-годишния мъж, го е видял и съобщил на тел. 112. Група в състав от областните дирекции на МВР е отишла  на мястото и е установила, че лицето е починало. Последвал оглед на местопроизшествието и безжизненото тяло, след което са започнали разпити на свидетели и очевидци. 


След извършена аутопсия на трупа са установени определен вид и брой умишлени увреждания и е започнала активна работа по издирване и залавяне на извършителите. 


По думите на Тодоров починалият мъж е работил в Германия. На 10 септември се е завърнал в България, на 11 септември е бил в компанията на двамата младежи, които са обвинени за смъртта му – на 18 и 19 години. На следващия ден – 12 септември, около 21 часа тримата са се срещнали отново и тръгнали да се почерпят. 


„В този ден на тях им е направило впечатление, че той има златен и синджир и златни гривни.  Може би тогава в тях възниква намерението да го ограбят и на 12-и, около 21 часа се качват в лек автомобил, вече е тъмно и на практика започват изпълнението на деянието”, каза той. 


Двамата младежи са търсили безлюдно място, където да ограбят жертвата. Според временно изпълняващия длъжността окръжен прокурор Златко Тодоров тримата са минали с автомобила по черен път, стигнали са до землището на с. Котленци, където са излезли от колата и двамата тийнейджъри са започнали да нанасят побой и прободно-порезни рани на жертвата. „След като е била сломена съпротивата му, взимат накитите му и го изоставят там”, каза той. 


На следващия ден двамата отишли във Варна и продали златните накити, които по свидетелски показания са били около 90 грама, на стойност 3 500 лв. Единият младеж заминал за Великобритания, където работи неговото семейство, а другият останал в България. 


На 22 септември след като започнали активните мероприятия, на четвъртия час е бил установен един от обвиняемите, след това е бил открит и другия. На следващия ден той се прибрал доброволно в България като още на летището е бил арестуван. На двамата са повдигнати обвинения за грабеж, придружен с убийство.


Прободните рани са извършени с едно оръжие – нож, който още не е открит неговото издирване продължава.


 Задържаха под стража двамата младежи, привлечени като обвиняеми за грабеж, придружен с убийство


Двамата младежи ги грози 15-20 години затвор, доживотна присъда или доживотна присъда без право на замяна. Към момента са им наложени мерки за неотклонение „Задържане под стража” от Окръжния съд в Добрич. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.