Dobrich Online Виж пълната версия

Самоделно преработване на газова уредба е причината за взрива на бензиностанцията в Добрич

2019-09-27 10:04:33

Самоделно преработване на газовата уредба на таксиметровия автомобил е причината за взрива в бензиностанцията на пътя за Варна, който отне живота на възрастна жена.

Това заяви днес пред журналисти временно изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Добрич Златко Тодоров.


Метанова бутилка на лек автомобил гръмна на бензиностанция в Добрич


Припомняме, че инцидентът се случи на 14 септември, около 20 часа. Пострадали бяха две жени – майка и дъщеря, които бяха транспортирани към Спешното отделение в Добрич. По-късно майката, която е стояла на задната седалка, е починала.  


Починала е една от жените при взрива на бензиностанция в Добрич


„Автомобилът е спрял пред колонката за метан, жената, която го управлява е отворила предния капак.  Операторът в бензиностанцията е видял зарядката за метан, която се намира от дясно на автомобила, сложил е пистолета и е започнал да зарежда метан. От там той е отишъл да обслужи друг клиент, при което, след няколко секунди бутилката се е взривила”, каза Златко Тодоров. 


По думите му първоначално автомобилът е бил с метанова уредба, но впоследствие собственикът, който е син на починалата жена, е поставил бутилка за пропан-бутан.  


„Принципът на работа е еднакъв, но компонентите са малко по-различни и се поставят на различни места. Зарядката за метан стои отпред, докато тази за пропан-бутан по принцип стои в задната част на автомобила”, каза Тодоров. 


Когато служителят в бензиностанцията е заредил метан в бутилката за пропан-бутан, се е получило механично разкъсване заради различното налягане на горивата.  Жената, която е управлявала автомобила е разказала, че по навик е спряла пред колонката за метан.  


Образувано е досъдебно производство във връзка с взрива на бензиностанцията в Добрич


Временно изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Добрич Златко Тодоров каза в заключение, че по делото продължава да се работи активно.